by znów radosny nastał poranek..

Temat: ***S I E R P I E Ń 2009***


Beata..a ty co tam do tych ziemniaczków serwujesz?

Mielone i surówka z młodej kapusty, a miałam wczoraj napisać, kapustę cieniutko kroję zasalam i delikatnie zagniatam, do tego marchew na tarce na drobno szatkuję, jabłuszka troszkę, pieprz do smaku pół łyżeczki cukru i płaska łyżka oleju, koniecznie posiekany szczypiorek i pycha

Jeszcze ma pomidorówkę, bo mnie wieczorem wczoraj na rosół wzięło hihi
Ziemniaków za dużo obrałam, więc za chwilę zapraszam na frytki


Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=58284



Temat: Szatkownica
Jagna, jeśli tato dużo gotuje, to najbardziej przyda mu się robot tego typu, jaki podała mama4 w pierwszym linku. Te roboty są nieocenione jeśli chodzi o krojenie i ścieranie warzyw, szatkowanie kapusty itd.
Moim skromnym zdaniem akurat ten Braun ma za małą misę, ale już zwykła Kasia była moim nieocenionym i mocno eksploatowanym dla trzy- a później czteroosobowej rodziny przez dobre 8 lat. Krojenie cebuli - pół minuty, poszatkowanie średniej kapusty - 1-2 minut (plus najpierw pokrojenie jej na kawałku), placki ziemniaczane - kilogram ziemniaków starty na placki razem z cebulą w 2 minuty i długo mogłabym tak wyliczać.

Niezły jest Zelmer Fenomen, znajoma miała i bardzo sobie chwaliła, ma większą moc niż Kasia (choć Kasi imho nic nie brakowało

Te, które tu zademonstrowałaś są zdecydowanie niepraktyczne - ten pierwszy jest malutki, ten drugi znakomicie nadaje się do pokrojenia cebuli, zrobienia pasty twarożkowej czy zmielenia orzechów, ale poszatkować już tym niewiele się poszatkuje. Pomijając już fakt, że urządzenie tego samego typu i znanej, solidnej firmy nabyłam ostatnio za 92 zł.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=51731


Temat: Młoda,,,
Ja robię tak - kapustę szatkuję, wrzucam do gara dolewam trochę wody (nie za dużo, bo kapusta puści soki). Na patelni roztapiam kawałek masła i podsmażam na tym cebulę dymkę (koniecznie ze szczypiorem), dodaję do tego trochę mąki i wrzucam do kapusty. Doprawiam jeszcze Vegatą, i na koniec pęczkiem kopru.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=11476


Temat: Główka kapusty co z niej zrobić?

Z kapustki można jeszcze zrobić krokiety. Gotujemy np. ćwiartkę kapusty do miękkości, odcedzamy, studzimy, szatkujemy drobno. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Do podrumienionej na oleju cebulki dodjemy kapustę i dwa ugotowane na twardo, pokrojone w kosteczkę jajka (ja ścieram na tarce). Doprawiamy, solą piepszem i przyprawami jakie kto lubi. Pod koniec dajemy tak ze 2 łyżki śmietany. Naprawdę godne polecenia - pyszne, tanie i szybkie danie.

emkaes ale czy lepimy z tego klopsy a czy zawijamy w ciasto czy podajemy z ziemniakami
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=9777


Temat: Jak zrobić łazanki?
To ja podam swój przepis.
Łazanki oczywiście kupuje w sklepie bo nie chce mi się z tym babrać.Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję jak makaron,odcedzam.
kapuste szatkuje na kwadraty lub tym podobne Wrzucam na lekko osolona wode i gotuje jakieś 20 min aż bedzie miękka,Odcedzam i mieszam z łazankami.Następnie biorę dwie cebule i podsmażam na oleju na złoty kolor mieszam również z kapustą i łazankami.Jeszcze tylko trzeba podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w niewielkie kawałki kiełbase zwyczajna lub podwawelską( z kiełbasy ma wypłynąć tłuszcz).
jak mam pieczarki to jeszcze je podsmażam łącze z wszystkimi składnikami i doprawiam dużą ilością pieprzu i niewielką ilością soli.
A teraz pora na podduszenie wszystkich składników.I zajadanie się .
Poprostu miodzio....
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=4659


Temat: Zapiekanka dla fanów kapusty kiszonej :)
W tej wersji najbardziej lubie smakowity zapach, który wydobywa się z piekarnika gdy zapiekanka zaczyna dochodzić

Potrzebne będą:
ziemniaki,
kapusta kiszona (najlepiej czysta czyli bez marchewki, kminku... itp)
1 mniejsza cebula,
boczek,
sol, pieprz, oliwa z oliwek


Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, kapustę płuczemy i szatkujemy na mniejsze kawałki, cebulkę kroimy w drobniutką kostkę. W naczyniu do zapiekania polewamy dno oliwą, układamy kolejno warstwami: plastry ziemniaków, cebulkę - posypujemy to solą i pieprzem. Na to wykładamy ostatnią warstwę czyli kapustę i na koniec boczek (jak ktoś lubi mogą to być fantazyjnie zwinięte plasterski lub kosteczka - i znów solimy górną warstwę). Zapiekamy pod przykryciem.

Dodatkowo dla smakoszy - polecana wariacja z kminkiem
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=16470


Temat: Letnia sałatka z mozzarellą
Ja już gdzieś pisałam, że za surową kapustą nie przepadam, ale znów zostało mi trochę (ładne trochę) kapusty, pozostałe składniki były w domu, więc postanowiłam zrobić na przystawkę sałatkę, na którą przepis znalazlam w miesięczniku "Moje Gotowanie". Podana jest tam proporcja dla 4 osób, ale według mnie wystarczy dla większej liczby stołowników - wszystko zależy od apetytów.
Składniki
pół główki młodej kapusty (albo cała, jeśli jest bardzo mała)
sól
łyżeczka cukru
łyżka octu balsamicznego
mała papryczla chilli (czerwona)
pęczek koperku
duża kula mozzarelli
10 dkg pestek słonecznika
10 - 15 dkg rodzynek
oliwa

Kapustę kroimy na kawałki, ale nie szatkujemy bardzo drobno. Ja pokroiłam w kawałki szerokości palca i długości pół palca. Pokrojoną kapustę obgotowujemy przez 2 - 3 minuty w osolonym wrzatku, tak żeby lekko zmiękła. Z cukru, soli, octu balsamicznego oraz oczyszczonej i posiekanej papryczki chilli (ja usunęłam pestki - kto chce może zostawić) przygotowujemy sos. Mieszamy go z kapustą i odstawiamy na 15 minut. Koperek siekamy, a mozzarellę kroimy na kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając, żeby nie spalić. Rodzynki, jeśli twarde, sparzamy przez chwilę, opłukujemy zimną wodą i dokładnie osączamy. Kapustę przekładamy do salaterki, łączymy z koperkiem, mozzarellą, pestkami i rodzynkami. Całość skrapiamy oliwą. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką cienko posmarowaną masłem.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=31374


Temat: Poproszę o przepis na zwyklą surówkę z b. kapusty..
Ja kapustę szatkuję, też nasalam i odstawiam. Do tego cieniutko w półplasterki por , też nasalam i odstawiam. Potem odciskam jedno i drugie, do tego marchewka starta na grubych oczkach, 2-3 ogórki kwaszone na grubych oczkach i do tego majonez. Surówka dość ostra (por), ale świetnie pasuje do ryby.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=57004


Temat: kuchenne wynalazki
O thermomixie nie wiem nic, więc się nie wypowiadam.

Ale są dwie rzeczy, bez których nie jestem w stanie się obejść:

1. Malakser, zwany przez niektórych robotem kuchennym - nie mam jakiegoś fikuśnego modelu, tylko zwykłą polska Kasię, ale nie wyobrażam sobie bez niej życia. Możliwości ma masę - ściera jarzyny, szatkuje kapustę, kroi drobniutko cebulę, ubije pianę, zrobi ciasto ucierane i kruche (drożdżowe podobno też, nie próbowałam), zetrze ziemniaki na placki, wyciśnie sok z cytrusów (do innych owoców ma funkcję sokowirówki, ale też nie próbowałam), w blenderze zmiksuje zupę czy koktajl mleczny (ba, blender świetnie mieli orzechy). I nie wierzcie tym, którzy mówią, że lepiej to zrobić ręcznie niż myć malakser - w czasie, kiedy np. sos pieczarkowy ( cebula pokrojona w pół minuty, pieczarki w minutę) już się smaży a ja zmywam, krojąc ręcznie byłabym dopiero w 1/3 roboty i o ile później by się zaczęło smażyć. Albo na przykład placki ziemniaczane - ściera się je w jakieś 2-3 minuty, w dodatku bez kaleczenia sobie palców.

2. Szybkowar - od kiedy go mam, nie ma znaczenia, jakie mięso chcę przygotować na obiad. Bo czy smażę pierś z kurczaka na patelni, czy też zamierzam zrobić gulasz z wieprzowiny, to mięso potrzebuje góra jakichś 20 minut, czyli tyle samo, ile wstawiony w tym samym czasie ryż. I tym oto sposobem w pół godziny mam przygotowany obiad, bo kiedy mięso się dusi, a ryż gotuje, ja spokojnie robię surówkę.

Od kiedy używam tych urządzeń mam znacznie więcej czasu pomimo tego, że prawie codziennie coś gotuję.

pozdrawiam,
skanna
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=3144


Temat: Główka kapusty co z niej zrobić?
Ukisić
Prościzna, roboty niewiele wiecej niż z robieniem surówki. Jednego dnia główkę czy dwie poszatkować - w małej ilości to nawet małą kuchenną szatkowniczką do surówek szybko pójdzie.
Szatkować do miski, posolić czubatą łyżkę na dwa kilo, dodać liście laurowe i ziele angielskie, jak ktoś lubi to kminek, przykryć luźno folią i zostawić na dobę w pokojowej temperaturze.
Następnego dnia pognieść pięścią (musi zmięknąć) odcisnąć małymi porcjami i popakować ciasno do słoików (rozmiar słoika taki, zeby zjeść na raz).
Zakręcić LUŹNO, tak, żeby gaz mógł odchodzić, po dwóch-trzech dniach dokręcić. W zależności od gustu i temperatury jest gotowa (czyt.wystarczajaco kwaśna) po dwóch-trzech tygodniach.
Całośc procesu technologicznego w kuchni.

Polecam zwłaszcza teraz, kiedy kiszone w beczkach są już rzadko dobre, a te "sałatkowe", to, przynajmniej w mojej okolicy, paskudztwo niemiłosierne o każdej porze roku. Szatkują kapustę na bieżąco i zalewają starym sokiem. A potem jeszcze w sklepowej torebce sprzedają z dolaną wodą.

Szkoda, ze wcześniej nie napisałam, bo można by zrobić na świąteczny bigoś, ale sama dopiero wypróbowałam, że można kisić z powodzeniem o tej porze.
joanna
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=9777


Temat: Piknik Rodzinny w Andrzejewie
Towarzystwo Rozwoju Ziemi Andrzejewskiej oraz Gminne Gimnazjum im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Andrzejewie zapraszają na Piknik Rodzinny. Impreza organizowana w ramach programu "Działaj lokalnie" odbędzie się 6 maja 2007 roku, na placu przy Gimnazjum. W czasie pikniku odbywać się będzie loteria fantowa z cennymi nagrodami, zostaną też rozdane nagrody w konkursie krajoznawczym.

Program pikniku:
14.00 - Rozpoczęcie
14.30 - Prezentacja stoisk wiejskich (bigosy, swojskie ciacha, jogurty, domowy chleb ze smalcem oraz babka ziemniaczana)
15.00 - konkurencje sportowe i sprawnościowe dla rodzin, w tym: szatkowanie kapusty, krojenie cebuli, obieranie ziemniaka
16.30 - koncert - Zespół Ludowy
17.00 - rozstrzygnięcie Regionalnego Konkursu Krajoznawczo - Turystycznego
18.00 - koncert - Zespół Newton
Źródło: andrzejewo.fora.pl/a/a,326.html


Temat: Kiszonki
Avelino może Ci się przyda.
A zatem kilogram czerwonej kapusty kroimy w ćwiartki, usuwamy głąb i cienko szatkujemy. Dwa duże pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końcówki, kroimy w cienkie plasterki. Sześć kwaśnych jabłek dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki, po czym kroimy w paseczki. Kapustę, pory i jabłka mieszamy z 30 gramów grubej soli i z dwiema łyżeczkami kminku. Przekładamy warzywa do dużego słoja – i ubijamy jakimś tłuczkiem, na przykład takim od ucierania w makutrze. Teoretycznie powinno się ubijać tak długo, aż warzywa pokryją się sokiem, mnie się jednak to na razie nie udało i dolałam solanki.
Powinno się przycisnąć aby sok był na wierzch.
Źródło: kafejka.fora.pl/a/a,728.html