by znów radosny nastał poranek..

Temat: 2 cd-rom i jedna tasma
Odnosnie napedów CD/DVD: oczywiscie ze mozesz je razem polaczyc, tylko ze nagrywarke ustaw jako MASTER a DVD jako SLAVE (odpowiednio poprzestawiaj zworki) - jeden koniec kabla (przewaznie niebieski) wpinasz w plyte glowna (Jako Secondary) w środkowy DVD i w ostatni nagrywarke.
Odnośnie dysków twardych: wszystko zalezy od tego, czy Twoja plyta obsluguje SATA (a pewnie tak). Nie mozesz utworzyc RAIN, bo raid to "scalenie" dwoch dyskow. Nie wiem dlaczego w ogole o tym wspominasz, ale nie wazne ... Po prostu podlanczasz zwykly dysk do tasmy IDE (do Primary - ten obok podlaczonego wczesniej do plyty kabla od napedow CD\DVD). Podlanczasz drugi dysk do SATA. Master musi byc ten, na ktorym jest zainstalowany Twoj system. I wszystko musi dzialac.
Pozdrawiam
B)

Źródło: forum.ks-ekspert.pl/index.php?showtopic=52877



Temat: Nie wykrywa DVD -przyjmuje nowych sterownikow Windows XP
Mam problem z laptopem znajomego.Od pewnego czasu przestal dzialac mu naped DVD - widzi go w menadzerze urzadzen (jest jednak wykrzyknik) , ale nie pod windowsem.Problem jest o tyle upierdliwy, ze jak podlacze zewnetrzny naped na USB jest dokladnie to samo.Probowalem odinstalowac stery od IDE i zainstalowac od nowa , ale nie pomaga.
Gosc robil aktualizacje i doinstalowal mu sie SP3 - moim zdaniem tu jest przyczyna - laptop jest dosc stary.
Probowalem zrobic przywracanie systemu - nic nie dalo.
Teraz tak, zgralem zawartosc plyty z XP (dysk recovery od jego lapa)i chcialem odpalic to spod windy, ale pisze mi , ze brakuje jakiegos pliku do zrobienia upgrade.Odpalila mi sie wprawdzie instalka XP, ale boje sie,ze bedzie problem z jego instalacja z pendrive'a.Instalacja odbywa sie tak jak zazwyczaj, ale czy pozniej cos sie nie skopie???Doszedlem do momentu, gdzie wybiera sie partycje na , ktorej ma byc zainstalowany windows, balem sie jednak utworzyc nowa i sformatowac ja - wiec F3 i abort :P

Ewentualnie czy jest jakies inne rozwiazanie zeby naprawic ten problem.

Źródło: forum.computerworld.pl/index.php?showtopic=184047


Temat: Duży? Problem Z Raid

Siemanko
Zakupiłem wczoraj kompa, wszystko ładnie śmiga. Jest tylko problem z RAIDem. Siedziałem nad tym wczoraj i dziś razem z książeczką do mobo i internetem ;) Dałem sobie spokój i zainstalowałem normalnie system z opcją w bios: Integrated Peripherials->OnChip SATA Deive->-OnChip SATA Mode->IDE. Wcześniej zmieniłem tą opcje z IDE na RAID to dysków mi nie wykrywało Confused Po zainstalowaniu systemu zmieniłem opcje z IDE na RAID to zostałem potraktowany blue screenem. No nic. Studiowałem książeczke od mobo i zainstalowałem z płytki na dyskietke stery do RAIDu... ale dalej kupa. W czasie instalacji windy wciskam F6 żaby zainstalować RAID z tej płytki to wyskakuje mi błąd: " wystąpił nieoczekiwany błąd <4096> w wierszu 2113 ...jakaś ścieżka dostępu do napędy dvd... " <mysli> i co tu robić?
Moje mobo to ABIT IP35, dysk seagate 320GB AS (x2).
Może są jakieś oddzielne sterowniki do RAIDu czy coś? proszę o pomoc ponieważ pilnie potrzebuje nowego kompa
dziękuję z góry za pomoc :)
pozdro


Musisz utworzyć macierz Raid0
W biosie ustawiasz SATA mode na RAID a potem musisz stworzyć macierz (czyli wybrać typ raidu, klaster itd) - też w biosie
Użytkownik yotomeczek edytował ten post 29 czerwiec 2007 - 15:57
Źródło: forum.purepc.pl/index.php?showtopic=237941


Temat: [Rozwiązany] Napęd i dysk na jednej taśmie IDE Big problem
Witam !

Mam jedno złącze na kabel IDE na płycie głównej . Posiadam także kabel IDE do którego mogę podłączyć 2 napędy itp . Dziś posypały mi się systemy operacyjne ( Windows 7 i Xp'ek ) . Piszę teraz z trybu awaryjnego . Chciałem zainstalować Linuksa Ubuntu 8.10 z oryginalnej płyty , ALE po podłączeniu dysku i napędu do jednego kabla IDE wykrywa mi tylko napęd :( . Wkładam płytę , wszystko świetnie idzie ale jak dochodzi do momentu aby zmodyfikować partycje albo utworzyć nową to nic tam nie mam . Spod LiveCD także nie wykrywa mi dysku .
Chciałem inaczej zrobić ... Skoro nie da się z płyty , to może spod trybu awaryjnego XP'ka ale także lipa . Ściągam obraz płyty , odpalam UltraISO ( inne nie działają spod trybu awaryjnego ) otwieram obraz ale nie mogę go zamontować w wirtualnym napędzie bo go nie ma ;/ .

Zworek nie ruszałem , bo nie wiem co i jak z nimi . Co mogę zrobić ? Oprócz kupna karty rozszerzeń PCI -> IDE ...

Źródło: forumpc.pl/index.php?showtopic=102352


Temat: Instalacja Xp Z Pendriv Na Netbooki Acer/Asus/HP/MSI/Samsung
" />no z napędem CD to nie bardzo bo to raczej na DVD jest przecież mysle ze proces jest normalny trzeba zbootowac płyte z napędu i utworzyc odpowiednie partycje na dysku SATA i zainstalować mysle ze niepowinno byc problemu nadysku IDE mi sie nie udawało a na Sata mam Windowsa 7 iniechciało mi sie znów bawić z tym wszystkim
Źródło: forum.windowsmx.pl/viewtopic.php?t=6114


Temat: Recovery 1005PE problem, Boot Booster jak przywrócić?
osobiscie po zakupie tego modelu kilkanascie razy instalowalem na nim windowsa 7 zarowno czystego jak i z dolaczonej plytki i zauwazylem, ze jak sie odzyskuje windowsa z dolaczonej plytki to sie tworzy automatycznie odpowiednia partycja, ktora umozliwia potem wlaczenie opcji boot booster w biosie. jednak jak kto woli, ja partycje te musialem usunac, poniewaz dysk umozliwia utworzenie tylko czterech partycji, gdzie windows 7 bierze 2 partycje (100mb na pliki systemowe i partycja na system), jedna dodatkowa na inne pliki i jedna partycja rozszerzona na linuxa ;) a wielkiego przyspieszenia owa opcja nie daje, jedyna roznica jest dla mnie to, ze nie pokazuje sie poczatkowy szary ekranik z napisem eee pc ;)

/edit: zapomnialem o najwazniejszym. instalacje windowsa 7 przeprowadzalem za pomoca napedu wyjetego z klasycznego peceta i kupionego na allegro kabelka ide-usb, ktory wlasnie podpialem pod naped i do netbooka ;)
Źródło: asuseeepc.pl/forum/viewtopic.php?t=3305


Temat: Problem z przeinstalowaniem systemu!
" />
">Do wiekszosci nowych plyt glownych nie potrzeba zadnej dyskietki - dyski sata sa normalnie widziane przez instalator windowsa.
Do wszystkich plyt opartych o chipset nvidii (nForce) trza takowa dyskietke (nie nazwal bym ich mniejszeoscia...)
Z poziomu windowsa mozesz zrobic tylko NTFSA gdyz partycja ma prawdopodobnie powyzej 32GB (utworzenie takiej partycji na NTFS = tylko inne narzedzia jak np PArtition MAgic ale zalecam na NTFSie postawic)
Ja bym sprobowal z tymi sterownikami - partycja surowa znaczy ze jest niesformatowana, a system owa partycje powinien przy instalacji sformatowac wiec niewiem co jest grane. Sproboj pobawic sie w biosie bo moze cos z kanalami do SATY i IDE pomieszane jest. Acha i pamietaj ze wiekszosc starszych plyt (nieiwem jaka masz bo nie napisales) jest tak ze w momencie wpiecia dysq badz napedu na SATE jeden z kanalow IDE nie funkcjonuje (jego miejsce zajmuje poprostu satka). Pozdro
Źródło: qlinkz.com/viewtopic.php?t=51292


Temat: Poszukuje Katowice
" />W planach mam zakup serwera Procesor: Intel Pentium D820 2x 2.8 GHz (dual core 64-bit); Wentylator: 9 cm; Wentylator: ; Pamięć RAM: 2x Kingston DDR2 512MB 400MHz CL3 ECC; Dysk twardy: 2x WD Caviar SE 80 GB 8MB cache Serial ATA; Napęd optyczny: nagrywarka DVD-RW; FDD 1.44MB; Obszena dobrze wentylowana,czarna obudowa Chieftec 400W; Mysz: optyczna Logitech; Klawiatura: Logitech; Akcesoria: podkładka pod mysz; płyta główna: Intel Server Board Aspen Hill S3000AH (Intel 3000 Server Chipset; Magistrala 800/1066MHz; 4 sloty (2 wolne)DIMM do maks. 8GB pamięci DDR2 ECC/NonECC (dual-channel); 4 złącza Serial ATA z możliwością utworzenia RAID 0, 1, 10; Jeden kanał IDE; Dwa złącza LAN 1GB (Intel Gigabit Etherner z iAMT); Sterownik grafiki ATI ES1000 z 16MB własnej pamięci; 1x PCI Express x 1, 1x PCI Express x 4, 1x PCI Express x 8, 2x PCI 32-bit/33 MHz; oprogramowanie Intel System Management Software 1.5.);

Na 250 - 500 Osób czy on wystarczy ?? jakie przyłacze szybkie i gdzie znalesc providera do dyspozycji mam okolo 3 - 5 tys na serwer a provider to zalezy od niego czeba sie z nim potargowac !!
Źródło: trzepak.pl/viewtopic.php?t=11749


Temat: Instalacja windows XP na Fujitsu Siemens Amilo pi 2540
jest trochę zachodu gdyż należy zintegrować sterowniki do kontrolera dysku twardego z systemem operacyjnym jak to uczynić??
potrzebne programy
1 należny ściągnąć "Intel Matrix Storage Manager"
2 zainstalować jakiś program który wypali obraz płyty np Alkohol 120
3 zainstalować nLite
NA początek instalujemy Intel Matrix Storage Manager po instalacji w folderze docelowym programu znajdziemy folder "Driver" tam powinny się znajdować pliki aahci.cat, iaahci.inf, iastor.cat, iastor.inf, IaStor.sys, TXTSETUP.OEM. należy je skopiować cały katalog w inne miejsce np na pulpicie.Są to sterowniki które należny zintegrować z Systemem XP
INTEGRACJA
Uruchamiamy nLite wybieramy język Polski klikamy Dalej następna zakładka to Lokalizowanie instalacji Windows
w tym momencie wkładamy do napędu płytę Xp którą chcemy zainstalować na laptopie i poprzez przeglądaj wskazujemy napęd z płytą program poprosi nas abyśmy wskazali folder docelowy tzn tam gdzie chcemy wrzucić przerobionego Windows, wiec tworzymy folder np. na partycji D pod nazwą np "XP przerobiony" w tym momencie program zacznie kopiować pliki instalacyjne XP do wskazanego przez nas katalogu postęp kopiowania będzie widoczny na pasku
po skopiowaniu systemu klikamy dalej i w następnej zakładce "ustawienia" nic nie robimy dochodzimy do zakładki "wybór zadań" tu zaznaczamy "Zintegruj" zaznaczamy "sterowniki"oraz "utwórz" zaznaczamy Boot-owalny obraz ISO klikamy dalej przechodzimy do zakładki "sterowniki" klikamy dodaj i wykazujemy folder z plikami który uprzednio przenieśliśmy na pulpit wskazujemy iaahci.inf klikamy ukaże się nam lista sterowników musimy wybrać te które pasują do naszego laptopa więc zaglądamy do menadżera urządzeń i rozwijamy plusem "kontrolery IDE SATA/ATAPI i tam znajdziemy nazwę naszego kontrolera zaznaczamy w okienku ze sterownikami taką samą nazwę jak w menadżerze urządzeń i klikamy dalej teraz rozpocznie się proces integracji wybranych przez nas sterowników z systemem Xp po czym pozostaje nam utworzyć obraz przerobionego XP i wypalić płytkę no Alkoholem 120
tak przerobionym Windowsem instalujemy XP na naszym laptopie
Starałem się jak najprostszym językiem opisać proces integracji sterowników z XP mam nadzieje że się komuś przyda
Jakby ktoś potrzebował pomocy w tym temacie piszcie na meila
****@wp.pl
Powodzenia !
Źródło: forum.hotfix.pl/viewtopic.php?t=1350


Temat: [Problem] Komputer Compaq
Witam. Wiem, ze to mój 1 pierwszy post, dlatego na początek chciałbym powiedzieć Dzień Dobry. Poza tym przejrzałem kilka działów i chyba ten będzie najlepiej odpowiadał do mojej go problemu (jeśli się mylę, proszę o wyrozumiałość admina, moderatora i przesunięcie tego tematu do odpowiedniej kategorii).

Problem: Komputer obecnie nie widzi, ani dysku, ani cd.
Opis: Dysk do nowego (nowego w sensie nowo zakupionego, jednak sam komp ma swoje lata co widać) zakupiłem w piątek ()w zeszłym tygodniu). W ten sam dzień po doczekaniu, aż dysk będzie miał odpowiednią temperaturę, podłączyłem go na jednej taśmie IDe z napędem cd do głównego kontrolera Ide na płycie głównej. Wszystko wyglądało pięknie. Zainstalowałem na próbę winda, sterowniki wystarczyły standartowe. Następnego dnia w sobotę zgrałem na dysk około 10 Gb danych kopii z 2 komputera. Wszytko wygladało OK. Na następny dzień (niedziela), komputer po włączeniu windy wykazał uszkodzenie plików - próba naprawy nie zadziałała, więc zrobiłem format i instalkę. Znowu wygląda OK. Poszedłem do kumpla po 2 taśmę IDE, gdyż tą podwójną wyciągnąłem z kompa, z którego obecnie piszę. Dał mi taśmę podwójną. Ok. No więć gdy chce podłaczyć dysk i cd okazuje sie, ze taśma jest za krótka, ale to szczegół. Miałem tą podwójną i pojedyńczą. No to podłączam dysk na jednej taśmie, i cd na drugiej do 2 kontrolerów na płycie. Dysk do kontrolera głównego IDE, a cd do tego 2. uruchamiam kompa, wsyztsko pięknie. Windek chciał zrobić resa - OK. po restarcie nie widzi dysku. Później dochodzi błąd 1 z procesorów (na płycie są 2 procki), jakiś błąd zasilania w między czasie i masa innym. Sprawa nie byął trudna. bez problemu wszystkich błedów sie pozbyłem - procek hehe wystarczyło pewną częśc z kompa włożyć na nowo. zasilanie - samo zniknęło, pewnie gdzieś jakiś kabelek był nie dociśnięty.ogólnie wszystkie błędy załatwione. Bład dysku - który się pojawiał, tez zlikwidowany. Jednak do dzisiaj system nei widzi dysku i cd. Kombinowałem ze zworkami - nei wiem czy wszystkie kombinacje wypróbowałem, ale na pewno 90% i nic to nie dało (nie licząc ze czasami pojawiał sie jakiś bład dysku, a czasami nie).
Próbowałem także z taśmami - na 3 rożnych nic nie dało - taśmy na pewno sprawne. Pewnie powiecie padł dysk i cd - jednak nie, w 2 kompie bez problemów działają, żadnych bad sektórów, itp. nei wiem co już wymyślić.

Co do BIOSA: acha pewnie zasugerujecie czy dysk widziany w biosie. Otóż ten model kompa (później podam co i jak wygląda), ma biosa na dysku, którego nie dostałem, gdyż takiego nie było w zestawie. Jednak jakiś POST był wykonywany. No więc ściągnąłem w środę program instalacyjny BIosa, program do diagnostyki kompa, oraz prog do tworzenia specialnej partycji na dysku pod bios. Ok i co się okazało. Biosa nei da sie zainstalować - nei ma partycji diagnostycznej (lub jakoś tak) - ok probuję ją utworzyć, nie widzi dysku - odwołuje aby sprawdzić biosa. Na całe szczęście jest jeszcze opcja BIOS z dyskietki. Odpalam go, co o dziwo jest kierowany MYSZKĄ. Ale ok, w pewnej zakładce nie rozpoznaje urządzeń IDE - wskazuje brak. daje aby przywrócił ustawienia domyśle - niestety nic to nie dało. dalej wyskakuje błąd, braku systemu, lub błedu dysku.

Do was: czekam na waszą pomoc, czy ktoś wie co mógłbym jeszcze spróbować, aby dysk i cd był widziany. Czy konieczny serwis?

Parametry systemu: Komputer COMPAQ PROFESSIONAL WORKSTATION AP400
Płyta główna: COMPAQ 010492-002
Chipset: Intel
Dysk: Samsung 40 GB

P.s. posiadam do dyspozycji 2 zworki

"bios" (lub to coś co robi POST, mimo braku biosa na partycji) jest z 99 roku - tak pokazuje.

jesli były by jakieś pytania. Pisać, napisze co i jak. P.s. posiadam aparat cyfrowy jeśli by zdjęcia były potrzebne.

Źródło: forum.idg.pl/index.php?showtopic=116974


Temat: Dysk S-ata 160gb I Padające Partycje
Witam,

Mam nastepujacy sprzet:

Płyta Epox EP-8RDA Pro / NForce2 Ultra 400 z prockiem AMD Sempron 2600+ i Twinmos 512MB DDR/400MHz CL2.5
Do tego podlaczone sa nastepujace napedy:

1. ATA100/80GB Caviar, WD-800-JB (sam na kanale IDE)
2. DVD-RW + CDRW (na drugim kanale IDE)
3. SATA: 160GB Caviar WD1600JD

Kompa w takiej konfiguracji (oprocz dysku 80GB) kupilem okolo miesiaca temu.
Oto co mi sie przytrafilo:

1. odpalilem instalke windowsa xp,

2. przygotowalem i sformatowalem partycje 20GB pod system na dysku SATA, jako ze instalator widzi tylko 130GB
postanowilem pozostale partycje utworzyc po zainstalowaniu systemu+sterownikow do chipsetu

3. zainstalowalem system, zrobilem i sformatowalem partycje (Moj Komputer--> Zarzadzaj--> Zarzadzanie dyskami), wykorzystalem cale 160GB

4. podlaczylem dysk 80GB z gotowymi partycjami (ze starego kompa)

5. kopiowalem w rozne strony dane itp. gralem, instalowalem soft ... po prostu uzywalem kompa

6. nagle po ktoryms restarcie kilka partycji na dysku 160GB w proszku, tj. partycja c z bledami, inne zamienione na
system plikow RAW, jeszcze inne nietkniete ... (?) ... totalna kicha, szlag trafil sporo danych, na szczescie takich
co mam na CD ... bo chyba zamordowalbym typa ze sklepu komputerowego

Zrobilem wowczas tak:

Zainstalowalem Winde XP na 80-tce, wywalilem wszystkie parycje z SATA, utworzylem na nowo w taki sam sposob jak
wyzej napisalem, sformatowalem w trybie pelnym (jak poprzednio), przez jakies 2 tygodnie bylo wszystko ok, z tym, ze nie wykorzystywalem calkowitej pojemnosci dysku ...

Postanowilem utworzyc ostatnia juz mozliwa na tym dysku partycje z ostatnich bodaj 42GB to
podzial na 160-tce wygladal tak: 30GB, 40GB, 40GB i 42GB i wszystko w NTFS'ie ...

Co zaobserwowalem to, ze podczas formatowania ostatniej partycji na tym dysku (42GB) program dziwnie zwolnil
na chyba 80-tym procencie i przez 2-3% prawie sie posuwal do przodu, a potem jak gdyby nigdy nic ruszyl dalej i
dokonczyl formatowanie ... (pomyslalem juz jak rozkwaszam leb typowi w sklepie...)

Bylo pieknie az do wczoraj, jak nagle na ostatniej partycji (42GB) zniknely wszystkie pliki i system widzial ja jako niesformatowana ... kilka godzin kopiowania mp3 z plyt cd szlag trafil a mna zawladnely znow mordercze instynkty ...

Obecnie wszystkie strategiczne dla mnie dane mam na 80-tce, a 160-tke czyszcze z czego sie da i przygotowuje ja
do oddania do serwisu ... chyba ze ktos z Was, szanowni fachowcy wie w czym moze lezec problem i jak mozna go rozwiazac nie pozbywajac sie dysku na kilka tygodni ?

Koles mial podobne jazdy z dyskiem 160GB Maxtora, ATA133, ale po tym jak sformatowal go jakims podrasowanym FDISKIEM chodzi mu dobrze i nie rozwala partycji ...

Z tego co czytam na forum to czesto sie zdarza ze dyski kupione w sklepie sa po prostu uszkodzone, sam mialem kiedys milutka przygode z 80-tka caviarem; ta "pierwotna" po miesiacu padla z hukiem i stracilem bezpowrotnie mnostwo miodnych filmow i dobrej muzy, ten dysk co mam teraz to wowczas wymieniony w sklepie na nowy, jak dotad dziala perfekcyjnie, tak ze prawie mu ufam ...

co do nowych dyskow to wraz ze spadkiem cen niestety spada tez jakosc, tyle szajsu wokol .... ehhh

no coz, nie bede juz przedluzal, licze na Was!

Pozdrawiam

p.s. aha! nic w moim nowym kompie nie bylo i nie jest podkrecane! zasilacz ma 300W ...
Użytkownik zalany edytował ten post 09 marzec 2005 - 11:35
Źródło: forum.purepc.pl/index.php?showtopic=120373